UZM. DR.
FEVZİYE GÜL ÖZKAYA
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Neonatoloji ( Yenidoğan ) Uzmanı,
Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları
Ateşli Çocuğa Yaklaşım
Ateş vücudun enflamatuvar savunma sistemine karşı yapılan bir etkiye cevap olarak fizyolojik bir vücut ısısı yükselmesidir. Çocuğun yaşına ve ölçüm yerine göre ateş tanımı farklı olabilmektedir. Genel olarak çocuklarda rektal ısı ile 38 derece ve üstü ateş olarak tanımlanır. Beş yaş altı çocuklarda oral veya rektal ölçüm rutinde önerilmez. Yenidoğanda koltuk altı
ölçüm, daha büyük çocuklarda ise timpanik (kulaktan) veya koltuk altı ölçüm önerilir. Rektal veya tympanik ölçümde 38 derece üstü, koltuk altı için ise 37,4 derece üstü ateş olarak tanımlanır. Normal vücut ısısında sirkadyen ritm vardır. Sabah erken saatlerde 36 ve öğleden sonra 37,5 derecelik bir zirve arasında görülen diurnal bir durum görülür.
Yenidoğanlarda vücut sıcaklığı 36,6-37,5 derece olmalıdır. Yenidoğan bebekte terleme mekanizması etkin olmadığından ısı kaybı az olmakta ve çevre sıcaklığının aşırı yüksekliği,aşırı giydirme, kundaklama gibi nedenlerle vücut sıcaklığı hızla yükselebilmektedir. Anne sütünün yetersizliği ve yetersiz beslenme sonucu da vücut sıcaklığında artış olabilir.
Yenidoğan bebeklerde sepsis nadir bir ateş nedenidir . Ciddi bakteriyel enfeksiyonu olan Yenidoğanlarda ateş görülmeyebilir, bu bebeklerde hipotermi daha sık görülür. Yenidoğan bebeklerin immun sistemleri tam gelişmemiş olduğu için hasta görünümünde olmayan ateşli yenidoğanlar bakteriyel veya viral enfeksiyon açısından değerlendirilmelidir.
3ay-3 yaş arasındaki çocuklarda ise toplumdan alınan enfeksiyonlar en sık ateş nedenidir. Bu çocuklar bir çok enfeksiyöz ajan ile ilk kez karşılaşırlar, toksik görünümde olmasalar bile ciddi bakteriyel enfeksiyon riski altındadırlar. Üç yaştan daha büyük çocuklar bakteriyemi açısından daha düşük risk altındadırlar. Yüksek ateşi olan çocuklara yaşlarına göre davranmalıyız. Üç ay altındaki bebeklerde zaman kaybetmeden doktor kontrolüne gidilmesi önerilir. Üç ay üç yaş arası bebeklerde ise
ciddi bakteriyel enfeksiyon riskinden dolayı doktor kontrolü önemlidir.
Daha büyük çocuklarda ise ateşin yüksekliği süresi ve bebeğin durumu önemlidir. Çocuğun üzerindeki fazla giysileri çıkartıp ince ve bol bir giysi giydirmeliyiz. Bol miktarda su ve sıvı gıda verilmeli Ortam ısısı 21-22 derece olmalı. Ilık duş aldırılmalı
(30-32derece). Soğuk su, buz, alkol, sirke, kolonya kullanmayın.
Soğuk ıslak havlu ya da çarşafa sarmayın.
Bebeğin ateşi yükselmeye başladığında ateş düşürücü vermeden bir süre beklemek bağışıklık yanıtının güçlenmesi açısından faydalı olabileceği bildirilmektedir. Doktorunuz ile iletişime geçerek parasetamol grubu ilaçlar verilebilir.
Bilgilendirme
Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.
Yasal Uyarı
Anlaşmalı Kurumlar
> ALLİANZ,
> BUPA ACIBADEM
> MAPFRE
> DEMİRHAYAT
> ANADOLU SİGORTA
> GROUPAMA
> EUREKO
> TÜRKİYE SİGORTA (GÜNEŞ, ZİRAAT SİGORTA, HALK SİGORTA)
> AXA SİGORTA
> RAY SİGORTA
> CGM(PROMED)GROUP
> T. HALK BANKASI EMEKLİ SANDIĞI VAKFI
> T.C. ZİRAAT BANKASI AŞ VE T. HALK BANKASI AŞ MENSUPLARI EMEKLİ
VE YARDIM SANDIĞI VAKFI
> İŞ BANKASI
Çocuk Hastalıkları
> Ateşli Çocuğa Yaklaşım
> Ateşli Nöbet
> Covid-19 ve Çocuk
> Döküntülü Hastalıklar
> Sünnet Ne Zaman Yapılmalı ?
İletişim
Uzm. Dr. Fevziye Gül Özkaya
Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Neonatoloji ( Yenidoğan ) Uzmanı, Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları
Küçükbakkalköy, QBMED, Işıklar Cd. No: 37 Kat:1 Daire 103, 34750 Ataşehir/İstanbul
+90 216 227 72 72
+90 216 227 22 72
+90 532 287 15 96
info@drgulozkaya.com
> Çerez Aydınlatma Metni
>Web Sitesi Ziyaretçileri ve
Potansiyel Hizmet Alıcıları için
Açık Rıza Metni
>Web Sitesi Ziyaretçileri ve
Potansiyel Hizmet Alıcıları için
Aydınlatma Metni
© Dr. Fevziye Gül Özkaya - 2021 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30
Site içerisinde yer alan tüm metinler Uzm. Dr. Fevziye Gül Özkaya' ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz. Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.