Uzm.Dr. Fevziye Gül Özkaya - Detaylı Bilgi ve Randevu İçin

Sıkça Sorulan Sorular

info@drgulozkaya.com

f

c

y

ANA SAYFA

UZM.DR.FEVZİYE GÜL ÖZKAYA

İLETİŞİM

COVID-19 ve ÇOCUK

ÇOCUK HASTALIKLARI

<

+90 216 227 72 72 - 0532 287 15 96

Döküntülü Hastalıklar

Çocukluk çağında sık görülen deride çeşitli tipte döküntüler, ateş ile birliktegörüleblir. Bir çok sistemik, alerjik ve viral, bakteriyel hastalığa döküntü eşlik edebilir. Çocuklarda döküntülerin en sık nedeni virüslerdir.Sık görülen viral döküntülü hastalıkların bir kısmı aşı ile önlenebilir. Virüslerin attenüeedilmiş şekillerinin uygulanması, daha sonra virüs ile karşılaşıldığında çocuğun immün sisteminin virüsü tanımasına ve harekete geçmesine neden olur.

 

Sağlıklı çocukların çoğu nadiren komplikasyon gelişmesine rağmen viral döküntülü hastalıklardan iyileşirler. Çoğu viral döküntü kendini sınırlar ve tedavisiz düzelir. İmmun yetmezliği olan, immunosupresif tedavi alan tüm çocuklar ve yenidoğanlar dikkatle izlenmelidir.

 

Enteroviral döküntü:

 

Ağız-el-ayak hastalığı olarak da görülür. Küçük çocuklarda, yaz sonu sonbahar başı, fekal-oral yol ile bulaş görülür. Ateş, akut üst solunum yolu semptomları ve deride değişken makülopapüler döküntü, vesiküller ve oral ülserler ile görülür.

 

6. Hastalık ( Roseola infantum) :

 

Genellikle HHV-6 ve HHV-7 herpes virüsü neden olur. Adenovirus, parainfluenza ile de görülebilir. 6 ay -2 yaş arası görülür. Solunum sekresyonları ile bulaşır. Yılın herhangi bir döneminde ortaya çıkabilir, bulaşıcıdır. 3-7 gün devam eden yüksek ateş (38,5-40,5 derece), sonrası ateş düşer ve pembe düz ya da kabarık şekilde döküntü ile kendini belli eder. Döküntü karın bölgesinden başlar, yüze kollara ve bacaklara yayılır. Döküntü birkaç saatten 2 güne kadar sürebilir. Öksürük, burun akıntısı eşlik edebilir. Hastalık ömür boyu bağışıklık kazanılmasına neden olur. 6. Hastalık için aşı ve özel bir tedavi yoktur. Ateş düşürülüp bol su ve sıvı tüketilmesi sağlanmalıdır.

 

5. hastalık :

 

Parvovirüs B 19 etkendir. Enfeksiyon tüm yıl görülebilse bile daha ziyade kış mevsimi sonu ilkbahar başında görülür. 5-15 yaş arası çocuklarda sıktır. Solunum yolu sekresyonları ile bulaşır. 4-14 günlük inkübasyon sonrası hafif yüksek ateş, kırgınlık, kas ağrısı, baş ağrısı, burun akıntısı, boğaz ağrısı görülebilir. İlk önce yüzde eritem, parlak kırmızı, tokatlanmış yüz görüntüsü olarak tarif edilir. Daha sonra gövde ve ekstremitelerde dantelimsi eritamtöz makülopapüler döküntü gelişebilir. Banyo ile sıcakta döküntüler artabilir. Hamileler ve immün yetmezliği olan hastalar için önemlidir. Genelde iyi seyirli bir hastalıktır. Aşısı yoktur.

 

Kızamık :

 

Rubeola virüs etkendir. Kızamık aşısının yaygın kullanımı nedeni ile önemli ölçüde azalmıştır. Çok bulaşıcı bir enfeksiyon olup respiratuvar sekresyonlardan damlacık enfeksiyonu ile bulaşır. Aşılı toplumlarda anneden geçen antikorlar bebeği ilk 6 ay hastalıktan korur. Kış ve ilkbahar aylarında görülür. 10 günlük inkübasyon süresi vardır. Ateş, öksürük, burun akıntısı, konjunktivit ve kırgınlıktan oluşan 3-4 günlük dönemde ağız içinde koplik lekesi eşlik eder. Bu dönem sonunda ateşin düşmesi ile alın-saç çizgisi ile boynun yukarısında başlayan 3 gün içinde gövde ve ekstremitelere yayılan birleşme eğiliminde olan eritemli makulopapüler döküntü görülür. Döküntüler 1 hafta kadar kalır. Hastalığın toplam süresi 10-14 gündür. Kızamığın komplikasyonları önemlidir: Otitis media, ishal, pnömoni, miyokrdit ve santral sinir sistemi tutulumu görülebilir.

 

Vitamin A eksikliği şiddetli kızamık enfeksiyonlarına eşlik edebilir. Popülasyonda vitamin A eksikliği durumunda kızamık enfeksiyonu geçiren çocuğa ve 6 ay-2 yaş arası kızamık nedeni ile hastaneye yatırılan bir çocuğa A vitamini verilmelidir. Korunmada aşılama önemlidir. Ulusal aşı takviminde 12. Ay ve 4 yaşında uygulanmaktadır. Aşılama hayat boyu korur.

 

Kızamıkçık :

 

Rubella virüs etkendir. Alman kızamığı olarak da bilinir. İlkbahar döneminde respiratuvar damlacık enfeksiyonu ile görülür. 15-21 günlük inkübasyon dönemi vardır. Ateş, baş ağrısı, öksürük, kırgınlık, göz ağrısı ve boğaz ağrısı ile ortaya çıkar. Suboksipital ve postaurikuler lenfadenopatiler ve artralji görülebilir. Yuva çocuklarında genellikle subklinik seyreder ve döküntü ile fark edilebilir. Santral olarak yüzden ve gövdeden başlayan ve ekstremitelere yayılan birleşme özelliği göstermeyen pembe makülopapüler döküntü şeklinde görülür. Döküntü kısa sürer 3 günde kaybolur. Rubella geçirmemiş ya da aşılanmamış hamile kadınlar için gebeliğin ilk 8 haftası çok risklidir, 16. Haftadan sonra risk düşer. Fetusa transplasental yol ile bulaşır ve kongenital rubella sendromu dediğimiz fetal anomalilere neden olur. Primer korumada aşı önemlidir. 12. Ay ve 4. Yaşta KKK aşısı ile uygulanır.

 

Suçiçeği :

 

Varicella Zoster virüsü neden olur. Aşnın kullanılması ile enfeksiyon belirgin  olarak azalmıştır. Kış mevsimi sonunda ilkbahar başında görülür. Respiratuvar damlacık ile ya  da lezyonla doğrudan  temas ile bulaşır. En bulaşıcı olduğu dönem döküntünün başlangıcı ve 1-2 gün sonrasıdır. İnkübasyon süresi 10-21 gündür. Ateş ve kırgınlık ile kırmızı maküllerin oluşması ile görülür. Bu maküller önce papüllere sonra vesiküllere dönüşür. Döküntü önce yüz saçlı deri ve gövdede görülür ekstremitelere yayılır. Kaşıntılı lezyonlar kurutlanarak düzelir. Aynı anda farklı evrede lezyonlar görülür ve lezyonlar kabuklanana kadar bulaştırıcıdır. İmmün yetmezliği olanlarda, hamileler, yenidoğan, ergen ve genç yetişkinlerde ağır seyredebilir. Sağlıklı çocuklarda invazif seyir nadirdir. Suçiçeği geçirmemiş ya da aşı olmamış hamilelerde ilk 3 ayda suçiçeği geçirilmesi kongenital varicella sendromuna neden olabilir. Suçiçeği olan çocuk ve yetişkine aspirin tarzı ilaçlar verilmemelidir. Bağışıklığı baskılanmış kişilerde 2. Atağın görülme riski yüksektir. Korunmanın en önemli yolu aşılamadır.

 

Viral döküntülü hastalıkların tedavisi çoğunlukla destek tedavisidir. Acetaminofen grubu ateş düşürücüler ve ılık duş önerilir. Aspirinden Reye sendromu riski nedeni ile kaçnılmalıdır.

 

Kızıl :

 

A grubu beta hemolitik streptokokların eritrojenik toksininin neden olduğu bir  hastalıktır. İnkübasyon süresi 1-7 gündür. Ateş, kusma, boğaz ağrısı, baş ağrısının eşlik ettiği  12-24 saat süren prodromal dönemin sonunda yaygın eritamatöz döküntü ile ile görülür. Döküntü 5-7 gün sürer, sonra kaybolur. İyileşme döneminde el ve ayak parmaklarında tırnak uç kısımlarındandan başlayarak soyulmalar görülebilir. Tonsillit bulgusu ve ilk 1-2 gün beyaz çilek dili, 4-5. Gün kırmızı çilek dili görülür. Döküntü en çok inguinal, aksiller, antekübital ve abdominal bölgenin cilt katlarında ve basınç gören noktalarda belirgindir. Basmakla solan çok küçük papüllerle birlikte deride zımpara kağıdı şeklini veren dağınık bir eritemdir. En çok 4-8 yaşta görülür. Tedavisi antibiyotiktir. Penisilin ilk seçenek olup tedavi süresi 10 gündür. Tanısı konunca antibiyotik tedavisi çok önemlidir, akut romatizmal ateş, post streptokoksik glomerülonefrit gelişebilir.

 

Meningokoksemi :

 

Etkeni Neisseria Meningitisdir. Fatal seyredebilen yüksek ateş, peteşiyal ve purpurik döküntüler, taşikardi, hipotansiyon, şok, menenjit bulguları ile görülen  bakteriyel bir septisemidir. İlk 24 saatte tedaviye başlanmayan vakaların yarısı kaybedilir. İlk 12 saatte tedaviye başlanması önemlidir. Koruyucu tedavide aşı önemlidir. En çok hastalık etkeni olan suşları içeren aşılar uygulanmaktadır. ACYW tipini içeren aşılar 2013 den beri B tipini içeren aşılar 2019 dan beri ülkemizde uygulanmaktadır.

 

 

 

 

Bilgilendirme

Anlaşmalı

Kurumlar

Çocuk

Hastalıkları

İletişim

Sitedeki bilgiler hastalıkların tanı veya tedavisinde kullanılmak üzere verilmemiştir. Tanı ve tedaviler mutlaka bir hekim tarafından yapılması gereken işlemlerdir. Site içeriğinin bir şekilde tanı ve tedavi amacıyla kullanımından doğacak sorumluluk ziyaretçiye aittir.

Yasal Uyarı

Uzm. Dr. Fevziye Gül Özkaya

Çocuk Sağlığı Hastalıkları ve Neonatoloji ( Yenidoğan ) Uzmanı,  Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları

Küçükbakkalköy, QBMED, Işıklar Cd. No: 37 Kat:1 Daire 103, 34750 Ataşehir/İstanbul

 

+90 216 227 72 72

+90 216 227 22 72

+90 532 287 15 96

info@drgulozkaya.com

> ALLİANZ,

> BUPA ACIBADEM

> MAPFRE

> DEMİRHAYAT

> ANADOLU SİGORTA

> GROUPAMA

> EUREKO

> TÜRKİYE SİGORTA   (GÜNEŞ, ZİRAAT SİGORTA, HALK SİGORTA)

> AXA SİGORTA

> RAY SİGORTA

> CGM(PROMED)GROUP

> T. HALK BANKASI EMEKLİ SANDIĞI VAKFI

> T.C. ZİRAAT BANKASI AŞ VE T. HALK BANKASI AŞ MENSUPLARI EMEKLİ

VE YARDIM SANDIĞI VAKFI

> İŞ BANKASI

 

> Ateşli Çocuğa Yaklaşım

> Ateşli Nöbet

> Sünnet Ne Zaman Yapılmalı ?

> Çerez Aydınlatma Metni

> Covid-19 ve Çocuk

> Döküntülü Hastalıklar

>Web Sitesi Ziyaretçileri ve Potansiyel Hizmet Alıcıları için Aydınlatma Metni

© Dr. Fevziye Gül Özkaya - 2021 | Tüm Hakları Saklıdır | Modano30

Site içerisinde yer alan tüm metinler Uzm. Dr. Fevziye Gül Özkaya' ya aittir, izinsiz başka yerlerde kullanılamaz. Bu web sitesindeki içerikler tamamiyle bilgilendirme amaçlıdır. Gerçek doktor kontrolünün ve muayenesinin yerini tutamaz.

Bu sitedeki bilgilerin hekim kontrolü olmaksızın uygulanmaması gerekmektedir. En doğru teşhis için lütfen doktorunuza başvurunuz.